Performance score

Något jag verkligen uppskattar i en skapande process är scores och framtagning av olika performance scores. Under mitt 1,5 års djupdykning i ämnet Koreografi har scores varit centralt i både pedagogiska och sceniska delar av min utbildning. Det är lustigt hur jag hela tiden trillar tillbaka på ståndpunkter som kan appliceras inom både scenkonsten och pedagogiken? Jag tycker det säger en hel del om behovet och kopplingen mellan kreativitet och pedagogik där det gamla ålderdomliga tankesättet om att en danspedagog/danslärare skulle vara mindre konstnärlig känns så keft. För mig har scores presenterats som något kopplat till scenkonsten, men jag själv ser ju möjligheter inom undervisning (speciellt på gymnasiet) att använda sättet inom olika skapande processer och framställning av material.

I processen med ”Food put on bread to make a sandwich” är ett av målen att så småningom ha byggt ett befintligt performance score som jag och Veronika förhåller oss till v.3 när arbetet ska opponeras och presenteras. Jag kände att jag behöver skriva av mig lite kring mina egna tankar i ämnet, som dokumentation till min skrivna text i arbetet. Skönt att kunna gå tillbaka och hitta formulering kring hur jag menar.

En enkel förklaring på vad ett score är (med stora penseldrag):
För den som läser scoret är det en inblick i ett specifikt förhållningssätt till hur scenkonst skapas. Det är ett sätt att dela sin konstnärliga process (nerskriven) samt förvalta tankar om vad ett score inom scenkonsten kan vara/hur det kan se ut.

Syftet kan vara att dokumentera redan befintligt material eller plantera nytt arbete, det kan göras och presenteras i vilket format som helst.

Här kan en läsa mer ingående om scores.

Scoret i ”Food put on bread to make a sandwich”

I mitt arbete kommer anteckningar ur min dansdagbok fungera som ”test-scores” när jag och Veronika laborerar med de olika påläggen som jag kommer behandla i arbetet. Först ut är ju point-of-view-koreografi och min tanke är att vi efter första mötet i studio ska ha gjort ett score av första pålägget. Eller en start. Eller bara testat. Det återstår att se :)

Jag kommer göra ett till inlägg om performance scores i undervisning längre fram. Främst mot gymnasiet eftersom det är min målgrupp, men för en kreativ barndanspedagog eller lärare inom andra ämnen finns alla förutsättningar för att använda sättet i undervisning. Exempel på det kommer!

I boken ”Everybodys performance scores” får en se jättebra hur olika scores kan se ut! Avslutar dagens inlägg med en bild hämtad ur min dansdagbok, som säkert kommer labbas med i studio nästa gång jag och min dansare ses..

IMG_2360
Kladdigt, rörigt och pilar.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *