(Pålägg 1) Ett score har börjat ta form!

IMG_2445
Del 1-3 i Veronicas score (pålägg 1)

Igår träffades jag och Veronica för första gången i studio. Det är så lyxigt att ha en egen dansare som är på plats BARA för att ta del av mina idéer och jag blir verkligen mer och mer besatt av tanken att jobba så på heltid. Vi baserade repet på point-of-view-metoden i pålägg 1 och den film som finns från min fältstudie på Gärdet. Veronica skrev ihop ett eget score med utgångspunkt från kamerans rörelser och vad hon ser i filmen (ljud, riktningar, bilder etc). Vi testade scoret några gånger i set om 10 min (via timer på mobilen!) och snackade ihop oss emellan. Varje set gestaltades till oberoende musik, olika varje gång. Min roll som koreograf var medvetet ganska passiv då Veronica själv hade stort inflytande på hur hennes score skulle manipuleras i  viss dialog med mig.

Eftersom Veronica själv aldrig sett det rörelsematerial som jag dansade på Gärdet var det intressant för mig att se vilka inputs hon själv fick från filmen. När hon visade sitt score första gången kunde jag tydligt se skenet av de rörelser som jag själv gör i filmen, endast med hjälp av fokus från min panna/blick. Jag som koreograf har inget behov av att ”lära ut material” som det känns nu och heller inget behov av en speciell estetik i nuläget. Därför var det intressant att se hur Veronica ville röra sig och hur ett NYTT material kan skapas. Tanken slog mig att en skulle pröva scoret utifrån andra kroppsdelar, samtidigt som jag ju inte får nörda in mig för mycket i varje process.. Hmm, svårt. Har kvar den tanken, men väljer att inte spåra ur för mycket :)

IMG_2439
Veronica skriver sitt score..

När scoret etablerats hos Veronica bad jag henne kolla på min videodagbok som ytterligare ett pålägg till scoret. Det var något som jag och min handledare sen tidigare diskuterat och något jag verkligen upplevde gav kreativt resultat. I videodagboken pratar jag ju mer broderat runt vad tittaren som ser filmen inte ser, vilket tillsammans med rörelserna dekorerar miljö, känslor och förhållningarna runt omkring ”det vi inte ser”.. Veronicas uppgift blev att dekorera sitt score med komponenter som jag pratar om i videodagboken som hon själv ansåg skulle justera scorets behov. Jag som koreograf gav alltså återigen Veronica själv stort inflytande på hennes egen process med materialet.

Scoret filmades slutligen i den form vi hamnat i baserat på point-of-view-koreografin + mina tankar i videodagboken. Som det ser ut nu är scoret 10 min, vilket jag tror det i själva ”slutformen” kommer vara också.

IMG_2446
del 4 i scoret

Nästa steg för mig blir att jobba vidare med nästa pålägg med fokus på OBJEKT. Till nästa gång jag och Veronica ses ska vi båda ha kollat igenom scoret (filmen). Hela arbetet bygger ju på att kombinera de olika påläggen, så min uppgift som koreograf blir ju att strukturera de olika påläggen till ett enda score. Vilket jag tror få ske längre fram, för nu är jag mest nyfiken på vad för slags score som respektive pålägg utgör.

Nu ska jag återgå till Pålägg 2!
Tjao

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *