Eget skapande – nybörjare (implementera dans i annan undervisning)

Jag tänkte förklara en övning som jag använt ganska nyss i min undervisning när jag vill plantera en startkunskap kring eget skapande hos elever som kanske inte är vana dans som kroppslig praktik/nybörjare. Övningen kan en applicera på nästan vilken målgrupp som helst. Det handlar väl egentligen om hur övningen anpassas, beroende på förkunskaper och målgrupp. Jag har absolut inte uppfunnit hjulet, då det här är ett jättevanligt sätt (inom dansundervisning) att få elever att känna sig trygga med dansimpro och/eller eget skapande. Övningen kräver inte att en måste vara ”tekniskt” bra dansare/ endast danslärare för att lära ut utan funkar utmärkt som koppling till dans inom andra läraryrken.

ÖVNINGEN SER UT SÅHÄR:

*) Eleverna ska skapa en rörelsefras med hjälp av bokstäverna i sitt eget namn. När det gäller nybörjare är regler och förhållningssätt A och O. Sist jag använde övningen valde jag att begränsa rörelserna till olika kroppsdelar (jag valde armar, ben, huvud). Eleverna får begränsad tid när de ska ta fram rörelserna. Jag satte min iphone -timer på 7 min och poängterade att de skulle välja den första rörelsen som kom upp utan att värdera den som bra eller dålig (vilket ska stimulera en JA -sägande attityd).

*) Rörelserna kan vara baserade på hur bokstaven ser ut (form?), hur bokstavens ljud känns (hård, mjuk, vass, rak, kantig?), vilket ord en förknippar med bokstaven, hur det ordet ser ut, eller bara den första rörelsen som en tänker på.

*) Under de 7 min som eleverna skapar sina rörelser är det bra om en som lärare går runt och peppar dom så att de känner sig bekräftade i sitt skapande. Ögonkontakt och förslag på tillvägagångssätt (förslag ovan) om eleven kört fast!

*) När 7 min gått ges eleverna instruktionen att deras bokstavsfras ska kunna upprepas 2 ggr. Sätt på musik och låt dom göra frasen till musik 2 ggr. Poängtera att de själva väljer hur de vill börja om sin fras utifrån frasens slut – start.

*) Vidareutveckla frasen genom olika förhållningssätt:
– Gör frasen långsamt (snigelfart, hur långsamt kan en göra sin fras?)
– Göra frasen snabbt (ultrarapid, hur snabbt kan en göra sin fras?)
– Stort (så stort i kroppen som möjligt)
– Litet (så litet i kroppen som möjligt, fast ändå så att det rör sig)
– Lägg till förflyttning i rummet
– Lägg till ett spring (Håll uppsikt på varandra så att inte krockar sker)
– Lägg till något som tar eleven ner på golvet

*) Sen kan en låta eleverna kombinera några sätt själva. T.ex. ”Välj ut 2 förhållningssätt som du gillade mest till din fras”.

*) Är det en trygg grupp kan en avsluta övningen genom att dela upp den i 2 mindre grupper och låta eleverna vara spectators för varandra. Sist jag undervisade valde jag att göra det och gav en grupp följande förutsättningar:

– Gör frasen 3 gånger (1 gg snabbt, 1 ggn långsamt och 1 ggn stort)
– Lägg till ett spring på valfritt ställe

(Den andra gruppen fick helt andra direktiv).

*) På mina lektioner är det OK att ge varandra applåder efter en sån här övning där de t.ex. visar varandra. Något en kan vara lite uppmärksam om eftersom applåder i sig signalerar olika saker beroende på hur ”stark” applåd som ges. Sist jag undervisade var applåder en självklarhet då eleverna blev glada och peppade av det. Vilket ju är det viktigaste för mig som lärare!

MÅLGRUPP:
– Funkar perfekt för unga vuxna/vuxna nybörjare.
– Barn om övningen anpassas rent pedagogiskt efter respektive ålder.

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN:
– Idrottslärare som vill stimulera elevernas eget skapande i sin undervisning och ingång i dans.
– Svenskalärare – byt ut namnen till grammatik, dikter eller språk?

Min personliga åsikt kring dansundervisning i skola, framförallt gymnasiet där dans även ingår i ämnet Idrott & hälsa är att lärare som inte känner sig bekväma i dansundervisning, behöver se över möjligheten och resurser på respektive skolan för att under en kort period ta dit en UTBILDAD danslärare, om det inte finns någon på plats i huset redan. Att jobba med sin kropp och vara trygg med den är så viktigt för alla och något som danslärare är bra på att fånga i sin metodik. Är t.ex. idrottsläraren obekväm i sin ingång till dans – blir garanterat eleverna det också. Jag själv ingår i ett fantastiskt samarbete just nu där jag som danslärare undervisar i idrott på gymnasiet, där idrottsläraren ser mina lektioner som delvis fortbildning i ämnet för egen del, där jag såklart tipsar om hur hen kan använda vissa delar på egen hand. Ett arbetssätt som jag verkligen rekommenderar!

cover

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *